Dnia 16 października 2022 r. w siedzibie Muzeum Solca odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Solec niejeden ma smak”. Spotkanie miało na celu przybliżenie zwyczajów kulinarnych mieszkańców Solca, pochodzących z innych krajów. Chociaż nie zakładano żadnych kryteriów co do narodowości, to aż trójka prelegentów pochodziła z Białorusi. Uczestnicy wydarzenia wysłuchali najpierw informacji o specyfice kuchni białoruskiej, jej podobieństwach i różnicach z kuchnią polską. Następnie nasi goście: p. Nadieżda, p. Kristina i p. Siergiej zaprezentowali, a następnie poczęstowali zebranych daniami takimi jak: kołduny, marchewka po koreańsku czy ikra z kabaczka. Nie zabrakło także egzotyki. Okazuje się, że w Solcu mieszka osoba, która pochodzi z Nepalu. Pan Niraj przygotował dla uczestników spotkania dwa dania: kurczaka w aromatycznym ziołowym sosie, a także zupę Dal, która składa się głównie z soczewicy i przypraw – w tym dosyć pikantnych jak chili. Zwłaszcza drugie danie rozgrzało wszystkich zebranych!
Warsztaty kulinarne pt. „Solec niejeden ma smak” zostały przygotowane w ramach projektu „Solec – otwarte miasto” finansowanego przez Muzeum Historii Polski w ramach programu „Patriotyzm Jutra”.
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-1.jpg)
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-2.jpg)
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-6.jpg)
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-3.jpg)
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-4.jpg)
![](https://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-16-Warsztaty-kulinarne-5.jpg)
![Logotyp Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich](http://www.muzeum.soleckujawski.pl/wp-content/uploads/2023/04/Logotypy-PROW.jpg)